Lower East Side New York, Interior Renovation

The renovation combined two apartments on separate floors and necessitated creating a new stair. Client and architect recognized that this was the opportunity to both create a centerpiece around which both floors would revolve as well as to introduce a strong vertical gesture into the low-ceiling apartments.

The design emphasizes the verticality through the use of continuous stainless steel bars that rise from the stair treads, in the same dark walnut as the floor, to form the banisters of the railing above. As a backdrop and to allow the natural light to penetrate and back-light the stairs, a continuous wall of Lexan panels carries through both floors.

Renovation of interior.
Original building: c. 1954

Photographs by Bjorg Magnea.
Drawing
chelsea chelsea chelsea chelsea