Upper West Side New York, Interior Renovation

In this apartment for an active family of four, a modernist sensibility of open space, natural light and minimalism intervenes into a highly articulated Gilded Age apartment. Much of the original detail was retained as a backdrop to a cleanly detailed series of flowing spaces tied together by an ebony floor and rift cut oak veneer doors and panels. Large wood panels slide into pockets to provide alternate privacy or openness for discreet areas of the apartment and conceal working areas, storage space and media equipment. In the kitchen, a central island counter of grey basalt is surrounded by high-gloss cabinets and a focal fireplace hearth with original wrought iron components. The modernist forms live, neither competing with nor pretentiously imitating the historical neo-baroque and tudor detailing. Both are allowed their own authentic presence

Renovation of interior.
Original building: c. 1895

Photographs by Bjorg Magnea.
Drawing
chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea