West Village, New York, Brownstone Renovation

The existing townhouse had been converted to multiple apartments and the historic stoop had been removed. The renovation involved restoring the single family residence and stoop. The facade and stoop were required to match historic models, but the interior and rear fašade was renovated as a non-historical minimalist intervention.

The existing house has no rear yard, rather, a greenhouse. This extension was recreated as a glass terrace reflecting the sky and neighboring gardens in through new monumental glass openings. The interior space is an open plan with large sliding panels for the ability to separate space when required. A new stair, of stainless steel and walnut, allows visibility through the cantilevered treads.

The bedroom floors are treated similarly as full-length open space that can be separated with a sliding partition. The small bathroom is made to feel larger through the use of various types of glass as shower partitions and wall panels.

Interior renovation, restoration of stoop and addition of rear terrace.
Original building: c. 1854

Photographs by Bjorg Magnea and Karen Ludlam.
Drawing
chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea chelsea